İçeriğe geç

Ustabaşları Nasıl Yazılır

Usta başı nasıl yazılır TDK?

“Bir topluluğun yöneticisi” anlamına gelen “basi” sözcüğüyle oluşturulmuş belirsiz isim tamlamaları yan yana yazılır: “cookbaşı”, “major”, “corporal”, “foreman”, “captain” vb.

Baştanbaşa nasıl yazılır TDK?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Baş usta nasıl yazılır?

Müdür, başsavcı, başhekim, başbakan gibi “baş” sözcüğüyle oluşturulmuş sıfat öbekleri yan yana yazılır.

Usta nasıl yazılır TDK?

“Usta” kelimesi hayatımızda en çok kullandığımız kelimelerden biridir. Hem sosyal medyada hem de günlük hayatta sıkça kullanılan “usta” kelimesi uzun yıllardır dilimizde yaygın olarak yer almaktadır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre farklı anlamları olan “usta” kelimesi Türkçede tek başına veya farklı ifadelerle birlikte kullanılabilmektedir.

Usta başı ne demek?

Ustabaşı kimdir diye sorulduğunda, çalışanın hem iş yönetimi hem de proje yönetimi görevlerini yerine getirdiği söylenebilir. Birçok farklı alanda çalışma olanağına sahiptir. Bunların en önemlileri: inşaat, montaj, marangozluk ve fabrika alanlarıdır.

Üst baş ayrı mı?

Bir formül olarak yazılır. lider Bir durumun veya pozisyonun başında olan kişiyi belirtmek için kullanılan “head” kelimeleri yan yana yazılır. Belirli bir yeri belirtmese de “bottom, top, above” kelimeleri yan yana yazılır. Hem şimdiki hem de geçmiş zaman ekleri olanlar yan yana yazılır.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Bilinçaltı nasıl yazılır TDK?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb. 10.

Peşi sıra nasıl yazılır?

8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.

Baş şoför nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre doğru yazımı? TDK’ya göre Şoför mü yoksa Şoför mü? TDK’ya göre şoför kelimesinin doğru yazımı “Şoför”dür.

Baş usta ne demek?

Sōke (宗家), “ailenin (ev halkının) reisi” anlamına gelen bir Japonca terimdir. Geleneksel Japon sanatında, Iemoto terimiyle birlikte kullanılır. Bu nedenle, sıklıkla “en üstat” anlamında kullanılır (bazen “ailenin reisi” veya hatta “büyük usta” olarak çevrilir).

Ali ustaya nasıl yazılır?

Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük yazılmalıdır.

Önyargı nasıl yazılır?

Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

2- Birleşim sırasında ne kelimelerin ne de ikinci kelimenin anlamını değiştirmediği bileşik kelimeler ayrı ayrı yazılır. Aşağıda yiyecek ve içecek adlarından türetilen bazı bileşik kelimelerin örnekleri verilmiştir. Kurutulmuş kuruyemiş kelimesi burada farklı bir yazımla da görülmektedir.

Orta doğu nasıl yazılır?

Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …

Baş ile başlayan kelimeler nasıl yazılır TDK?

Dilimizde, her iki öğenin de asıl anlamını korumasına rağmen, yan yana yazılan sözcükler de vardır: a. “Bash” sözcüğüyle kurulan sıfat tamlamaları: başbakan, başçavuş, başöğretmen, başpehlivan, başoyuncu, başsavcı, başyazar vb.

Satir başı nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre Carriage Return mu Carriage Return mu yazılmalı? Bu kelimenin doğru yazımı birçok kişi tarafından sorgulanıyor. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “carriage return”. Bileşik bir kelime olmadığı için ayrı yazılır.

Baş ile kurulan birleşik kelimeler nasıl yazılır?

A. Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat tamlamaları: şef, başbakan, baş hanım, başçavuş, baş eser, baş mükafat, başhekim, başhemşire, baş kahraman, sermaye, başkomutan, başköşe, başmüfettiş, başöğretmen, başparmak, başpehlivan, başrol oyuncusu, başsavcı, başyazar vb.

Koltuk başı nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla koltuk olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı baş dayanağı şeklinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir