Suların hükümü nedir?
47- Mutlak suyun muzaf olup olmadığı bilinmiyorsa, bu su mutlak su sayılır; yani necis şeyleri temizler ve bununla abdest ve gusül almak caizdir. Mutaf suyun mutlak olup olmadığı bilinmiyorsa, bu su mutlak su sayılır; yani necis bir şeyi temizlemez ve bununla alınan abdest ve gusül de geçersizdir.
Hangi sularla abdest alınmaz?
Yağmur, dere, ırmak, kaynak, kuyu, deniz ve kar suları mutlak sulardır. Türleri ve özellikleri belirtilen sular, mesela mustamel suyu, lağım suyu, çiçek suyu ve üzüm suyu, mutlak su değildir. Bunlarla abdest ve gusül yapılamaz. Bunlara (mukayyed su) denir.
Mai müstamel su necis midir?
Üzerimize sıçrayan su necis midir? Arındırılması gerekir mi? Cevap: Abdest ve gusülde kullanılan suya müstamel, kullanılmış su denir. Hazreti İmam-ı A’zam’a göre bu su necistir. İmam Ebu Yusuf’a göre ise hafif necistir.
Mutlak sular nelerdir?
a) Mutlak Su. Doğal halini koruyan ve doğasını değiştirecek başka maddelerle karıştırılmamış suya bütün mezheplerde mutlak su denir. Sudan herhangi bir ek isim veya nitelik belirtilmeden bahsedildiğinde, bu bölümdeki sular kastedilmektedir. Normalde doğada bulunan yağmur, dolu, kar, çiy, deniz, nehir, kaynak ve kuyu suları mutlak sulardır.
Kaç çeşit su vardır?
Dünyamızın 2/3’ü su ile kaplıdır. Dünyadaki suyun %97,5’i okyanuslardaki tuzlu sudur. Geriye kalan %2’si ise sudur.
Müstamel su ne demek?
Abdest ve gusülde kullanılan suya müstamel su denir. Müstamel su İmam-ı Muhammed’e göre temizdir, fakat temizleyici su değildir, yani bu suyla abdest almak, gusletmek veya tekrar içmek mümkün değildir. Temiz suya karışan müstamel su miktarı temiz su miktarından az ise bu suyla abdest ve gusül caiz olur.
Zemzem suyu ile gusül alınır mı?
Zemzem bol miktarda tüketilebileceği gibi abdest ve gusülde de kullanılabilir.
Duş almak abdest yerine geçer mi?
Aslında Peygamber (s.a.v.) önce avret yerlerini yıkamış, sonra abdest almış, sonra başına su dökmüş ve bütün vücudunu üç defa suyla yıkamıştır. Eğer banyo arınma ve serinleme amaçlıysa, bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz.
Şüpheli sular nelerdir?
5) Şüpheli (şüpheli) sular: Bunlar eşek ve katır kalıntıları olan sulardır. Bu su temiz olsa bile abdesti engellemeye yeterli olup olmadığı şüphelidir (hadas adı verilen yasal kirlilik). Bu konu hakkında ileride bilgi verilecektir.
Tuvalette yerden sıçrayan su necis midir?
Abdest ve gusülde kullanılan suya “mâ-i musta’mel” (kullanılmış su) denir. “Kullanılmış su”, şer’î kirliliği (hades) giderme özelliğini kaybetmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür su ulaştığı yeri kirletmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).
Cünüpken denize girilir mi?
Bu fetvalarda, cünüplük zamanında denize giren kimsenin gusül almış sayılacağı ifade edilmektedir.
Şafiide meni necis mi?
Şafii mezhebinde, “Arkadan veya önden çıkan her türlü sıvı necistir” diyen bir kural vardır. Buna göre dışkı, idrar, kan ve meni necis kabul edilir. Ancak meni bu kontrolden muaf tutulmuş ve temiz kabul edilmiştir.
Eşeğin içtiği sudan abdest alınır mı?
5- Şüpheli su: Çoğu âlime göre katır veya eşekten içilen suyun temizliği, temiz olsa bile şüphelidir. Bu suyla abdest almak, ancak başka su bulunmadığı takdirde caizdir.
Su ne zaman necis olur?
İki kova saf suya bir sıvı dökülürse, sıvının miktarı saf sudaki sıvının miktarı kadar azalacaktır. Bu karışıma iki kova miktarında bir kirlilik girerse, sıvı hemen kirli hale gelir. Sadece saf su kirlilikleri temizleyebilir.
Gül suyu ile abdest alınır mı?
3- Abdest suyu caiz olmalıdır. Gasp edilmiş su ile abdest sahih olmaz. 4- Abdest suyu saf su olmalıdır. Bu sebeple gül suyu gibi saf su ile abdest caiz değildir.
Suyun hükmü nedir?
Mutlak ve sınırlı suların hükmü nedir? Mutlak su, suyun temizliğini etkileyen dışsal bir kusur olmadığı sürece içilebilir ve ayrıca yemek pişirme ve temizlik malzemeleri için de kullanılabilir. Onlarla abdest alırlar ve gusül alırlar. Mukayyed sulara gelince, onunla ne abdest ne de gusül alınabilir.
Suların kirlenmesi nedir?
Su kirliliği; Göller, nehirler, okyanuslar, denizler ve yeraltı suları gibi su taşıyan havzalarda meydana gelen kirliliğin genel adıdır. Her türlü su kirliliği, kirliliğin bulunduğu havzanın etrafındaki veya içindeki tüm canlılara zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli türlerin ve biyolojik toplulukların yok olmasının da önünü açar.
Hüküm nedir hukukta?
Karar, bir hukuki anlaşmazlığı çözen ilk derece mahkemesinin nihai kararıdır. Sanık bir ceza davasında suçlu bulunursa, söz konusu suç için yasa tarafından öngörülen cezaya çarptırılır; masum bulunursa beraat eder.
Nehir suyu içilir mi?
Nehir suyunu içmek, özellikle doğal ortamlarda veya içme suyuna erişimin olmadığı bazı acil durumlarda, belirli durumlarda yaygın bir uygulama olarak kabul edilebilir. Ancak nehir suyunu tüketmenin riskler içerebileceği dikkate alınmalıdır.